ISO 9001 belgesi / sertifikası CE belgesi yerine geçer mi?
Bu soruya cevap verebilmek ve konuyu daha iyi kavrayabilmeniz adına öncelikle ISO 9001 belgesi ve CE belgesinin kısaca tanımlarını yapmak da fayda var.
ISO 9001 belgesi, tüm dünya tarafından kabul görmüş ve belirli kalite standartlarının uygulanarak ISO 9001 belgesinin alınması durumunda belirli Kalite Yönetim Standartlarına uygunluğunu belli eder.
CE belgesi ise Avrupa Birliği ülkelerince belirlenen, tüketici ve çalışanların kullanımına sunulması planlanan ürün ve hizmetlerin belgelendirme ölçütüdür. Bu belge sayesinde belirli firma, kurum ve kuruluşlar ürünlerinin kalite ve güvenlik önlemleri açısından belirli kıstaslara uygunluğunu tescil ettirerek Avrupa Birliği ülkelerinde satışa sunabilme şansını elde ederler.
Kısacası, yukarıda anlatmış olduğumuz birbirinden farklı özellikler sebebiyle ISO 9001 belgesi, CE belgesi yerine geçmez.
İşletmelerin ISO 9001 belgesi alabilmesi için önlerinde birtakım seçenekler vardır:
- İşletme kendi bünyesinde yer alan kalite yönetim biriminde belgeyle alakadar olan ayrı bir grup oluşturarak bütün sürecin takibini kendi bünyesinde çözümleyebilir.
- Bir diğer açıdan ise; işletmenin belgelendirme danışmanlığını devredebileceği başka bir kurumla da anlaşması olasıdır.
Fakat tabi ki bu iki seçeneğin artı ve eksileri de olabilir. Bunlar;
- İlk seçenekte tüm aşamalar birebir izlenip, tüm kararlar anında alınabilirken; ikinci seçenekte işletmenin aşamaları kontrol ederek belgelendirmesi anlaşılan kurumun profesyonelliğine bağlıdır.
- Fakat anlaşılan şirket, kendini kanıtlamış ve markalaşmış bir kurumsa bu seçenek daha az riskli sayılmaktadır.
- Kendi bünyesindeki bir ekiple yapılan çalışma maliyet açısından daha ılımlıdır. Ancak oluşabilecek herhangi bir sorunun çözüm hızı ikinci seçeneğe oranla daha yavaş gerçekleşebilir. Bu da danışmanlık hizmetine göre daha uzun bir süreçte ve daha maliyetli olabilir.
Yukarıda olası tüm sonuçları sıralamış bulunmaktayız. Seçim ise tamamen size kalmıştır.