Aşan Danışmanlık ISO Belgelendirme Hizmetleri
Aşan Danışmanlık, ISO 9001, 14001, 45001, 22000 vb. gibi sistemlerin kurulması ve belgelendirilmesi konusunda firmalara danışmanlık hizmeti vermektedir. Günümüzde büyük ya da küçük her işletme ISO belgelendirme hizmetine ihtiyaç duymaktadır. Firmanın faaliyet alanına, ürün ve hizmetlerine, bulunduğu sektöre vs. bağlı olarak farklı ISO belgeleri alması gerekebilmektedir. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi tüm işletmeler için geçerli olan en temel uluslararası standartlardan biridir. Bunun yanında şirketlerin iş sağlığı ve güvenliği, çevre, enerji, gıda, bilgi güvenliği vb. alanlarda da ISO Belgesi alması gerekebilir. Bu süreçte Aşan Danışmanlık ile iletişime geçildiği takdirde firmamız kurumlara özel belgelendirme ve danışmanlık hizmeti verebilmektedir.
ISO Kalite Belgesi Nedir?
ISO 9001 Belgesi veya diğer bir yaygın ismiyle ISO Kalite Belgesi, ISO 9001 standardını uygulayan ve bunu bağımsız akredite belgelendirme kuruluşları aracılığıyla doğrulayan firmalara verilmektedir. ISO 9001 Sertifikası, firmaların bu standardın gerekliliklerini işletmelerinde tüm yönleriyle hayata geçirdiğini göstermektedir. ISO sertifikası denilince tüm sektörlerde ve tüketicilerde akla ilk gelen belge ISO 9001 olmaktadır. Firmalarda faaliyetlerine başladıkları zaman genellikle ilk etapta bu belgeyi almaya özen göstermektedir.
ISO Belgeleri Nelerdir?
Günümüzde ISO (Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu) tarafından geliştirilen ve yayınlanan çok sayıda uluslararası standart mevcuttur. Bu standartlar, söz konusu ürün, hizmet, sektör, müşteri, yöntem vb. ile ilgili yeni bir gereksinim olduğunda güncellenebilmektedir. Ayrıca, yeni bir ihtiyaç meydana geldiğinde sıfırdan yeni standartlar yayınlanmaktadır. ISO’nın hali hazırda on binlerce standardı bulunmaktadır. Bunlar arasından bazıları tüm iş dünyası için bir temel teşkil etmekte ve bir yönetim sistemi çerçevesinde işletmelerde kurulması gerekmektedir. Aşan Danışmanlık olarak kuruluşlara hazırlık, uygulama, doğrulama, geliştirme ve diğer aşamalarda danışmanlık hizmeti verdiğimiz bazı ISO belgeleri şunlardır:
- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 13027 Hijyen ve Sanitasyon Sistemi Belgesi
- ISO 13485 Tıbbı Cihazlar Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 16949 Otomotiv Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi
- ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi
ISO Belgesi Nasıl Alınır?
ISO Belgesi almak için takip edilecek adımlar, ilgili ISO standardının gerekliliklerine, firmanın faaliyet alanına, büyüklüğüne ve süreçlerine bağlı olarak değişebilmektedir. Fakat ISO belgelendirme sürecinde genel anlamda atılacak adımların benzer olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre bir ISO Belgesi almak isteyen kuruluş özetle şu adımları izlemelidir:
- Belgelendirmeye Hazırlık
ISO Belgesi almaya karar verdikten sonraki ilk adımda şirket içerisinde bir hazırlık süreci yürütülmelidir. Bu süreçte, şirketin üst düzey yöneticileri, kalite sistemleri sorumluları ve ilgili diğer çalışanların katıldığı birtakım hazırlık toplantıları yapılmalıdır. Ayrıca, ISO sertifikası alma sürecinde danışmanlık hizmeti alınacak firmanın yöneticileriyle görüşmeler sağlanmalıdır. Söz konusu standardın kapsamı, nasıl uygulanacağı, belgelendirme prosedürleri vb. gibi konularda eğitimler alınmalıdır. Bu eğitimler genellikle danışmanlık firmaları tarafından verilmektedir. Sertifikasyon sürecinin firma tarafında kimler tarafından yürütüleceği ve yürütücü ekibe kimin yöneticilik yapacağı vb. gibi konular açıklığa kavuşturulmalıdır.
- Proje Planlama
Hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra işletmenin talep edilecek ISO sertifikasını almaya ne kadar hazır olduğu tespit edilir. Bu noktada, şirketin mevcut durumu analiz edilerek belgenin kapsamı ile ilgili eksiklikleri ve bunları gidermek için neler yapması gerektiği belirlenir. Ayrıca şirketin yönetim yapısıyla ilgili konular proje ekibiyle, yani yöneticiler, çalışanlar ve danışmanlık firmasının yetkilileriyle tartışılır. Şirketin kullandığı kaynaklar, uyguladığı prosedürler, mevcut iş gücü, paydaş ilişkileri vs. değerlendirilerek belgelendirmeye ilişkin daha somur bir proje planı hazırlanır. Örneğin, sertifikasyon sisteminin kurulması, yürütülmesi ve/veya geliştirilmesi için yeni kişilerin işe alınması, yeni yazılımların satın alınması veya yeni yatırımların yapılması gerekebilir. Tüm bu konular proje planlama aşamasında kapsamlı bir şekilde değerlendirilmelidir.
- Belgelendirme Eğitimleri
Günümüzde eğitim, danışmanlık ve belgelendirme kuruluşlarının genellikle bilgilendirme amacıyla verdiği temel ISO eğitimleri mevcuttur. Fakat bu aşamada bahsedilen firmaya özel eğitimlerdir. Yani firmanın mevcut yapısı, büyüklüğü, sağladığı ürün ve hizmetler, belgeyi alma sebebi, sertifikasyon konusundaki eksiklikleri vs. değerlendirilerek hazırlanan eğitimlerdir. Bu bağlamda, bu ISO eğitimlerinin süresi, konu başlıkları, katılımcı profili vs. değişebilir. Bazı durumlarda farklı kişi veya ekipler için farklı sayılarda eğitim planlaması gerekebilir. Bu eğitimlerin amacı katılımcıları ilgili ISO Belgesi konusunda bilgilendirmek değil, konunun uzman adaylarından biri haline getirmektir.
- Sistemin Kurulması
ISO 9001, 14001, 45001, 22000 gibi standartların tamamı işletmelerde bir yönetim sistemi kurularak hayata geçirilmektedir. Standardın her bir gerekliliği ile ilgili yazılı bir prosedür hazırlanmalıdır. Ayrıca, şirketin faaliyetlerine ilişkin onaylı talimatlara (bakım talimatı, ambalaj talimatı, sevkiyat talimatı vs. ihtiyaç duyulmaktadır. Bu prosedürlerin uygulanmasından, kontrolünden ve geliştirilmesinden sorumlu kişiler belirlenmelidir. ISO standardıyla ilgili hazırlanan tüm bu belgelerin yönetimi için bir dokümantasyon sistemi geliştirilmelidir. ISO yönetim sisteminin kurulması kadar onun verimliliğini ölçecek, gelişimini sağlayacak ve performansını optimize edecek metriklerin oluşturulması da önemlidir. Bu aşamada tüm konularla ilgili gerekli aksiyonlar alınmalıdır.
- Sistemin Uygulanması
Bu aşama söz konusu ISO sertifikasının alınması için gerekli olan yönetim sisteminin hayata geçirildiği adımdır. Sistem devreye alınır ve çıktıları gözlemlenmeye başlanır. Hızlı çıktı almak ve performansı ölçeğe başlamak için gerekirse bazı örnek uygulamalar yapılır. Bu adımda ilgili sistem genellikle şirketin tamamında ya da hedeflenen kapsamda değil, belirli bir süreç ya da birim üzerinde uygulanır. Sistemin doğru ve tutarlı çalıştığı tespit edildikten sonra uygulama alanı geliştirilerek devam edilir. Kapsamın genişletilmesi için her bir uygulamadan mutlaka en iyi sonuçların alınmaya başlaması gerekmektedir. Uygulamayla ilgili eksik ve/veya yanlış olduğu tespit edilen konularda gerekli aksiyonlar ivedilikle alınmalıdır.
- Sertifikasyon
ISO belgelendirme sürecinin son ve en önemli adımıdır. Bu aşamada talep edilen ISO Belgesi’ni vermeye yetkisi olan akredite bir belgelendirme kuruluşuna başvuru yapılır. Daha sonra belgelendirme kuruluşlarının denetçileri, firmanın hazırladığı belgeleri incelemekte ve işletme sahalarında yerinde denetimler yapmaktadır. Bu incelemelerden sonra başvuru sahibi şirketten bazı düzeltici / önleyici aksiyonları uygulaması talep edilebilir. Eğer bu süreçte bir danışmanlık firmasıyla çalışılıyorsa bu firma şirketlere yapması gerekenler konusunda da yardımcı olmaktadır. Tüm inceleme ve denetim adımları başarıyla tamamlandıktan sonra ISO sertifikası düzenlenerek başvuruda bulunan şirkete takdim edilir ve ISO belgelendirme süreci sonlandırılır.
ISO Belgesi’ne sahip olmak isteyen firmalar, Aşan Danışmanlık ile iletişime geçerek daha detaylı bilgi alabilir. Danışmanlık hizmeti kapsamı, süresi, fiyatlar ve ilgili diğer konularda sizlere yardımcı olabiliriz.