ISO Nedir?

ISO 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre’de kurulan, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki belirli standartların belirlenerek bu çalışmaların yürütülmesi amacıyla kurulmuş uluslararası bir teşkilattır. ISO’nun açılımı bu harflerin birleşiminden oluşan International Organization for Standardization’dır. Bu tanımın Türkçe karşılığı ise Uluslararası Standartlar Teşkilatı’dır.

Bu teşkilata üye olan ülkelerin yaklaşık sayısı 162’yi bulmuştur. Bu örgütün asıl gayesi ise, teşkilat üyesi ülkelerde; aletlerin, işlemlerin, yüzeylerin, ölçme ve adlandırmaların, herhangi bir alanda kullanılabilecek olan malzeme ve donanımların taşıması gereken özelliklerin tespiti benzeri konular Uluslararası Standartlar Teşkilatının alanına girer.

ISO, teşkilatlarına üye olan ülkeler ve bu ülkelerde yer alan firmaların istek ve talepleri üzerine özel bir standart konusunu çözüme bağlamak amacıyla uluslararası komiteler kurarlar. Kurmuş oldukları bu komitelerin çalışmalarının sonuçlarını ise Uluslararası Standart (ISO) olarak yayımlarlar. Durmadan gelişen teknolojik gereksinimlerden dolayı her beş yılda bir gözden geçirilerek, yapılması öngörülen değişiklikler yapılır.

ISO’nun asıl amacı ise uluslararası ticareti arttırarak, bilimsel, ekonomik, teknolojik gibi alanlarda yapılan faaliyetlerde iş birliğini olabilen en üst seviyeye çıkartmaktır. Ayrıca ISO, dünyamızda yer alan kaynakları en verimli ve en iyi şekilde kullanarak, henüz gelişim safhalarında yer alan ülkelerin kalkınmasına ön ayak olarak uluslararası bir iş birliği sağlamış olur.

Kısacası ISO, uluslararası iş birliğini sağlamayı ve belirli standartları belirleyerek daha iyi yaşam şartlarının gerçekleştirilmesini amaçlayan bir teşkilattır.

TEKLİF AL

About the author : admin