ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi

Günümüzde hangi sektörde faaliyet gösterdiği veya ürün gamında hangi ürün bulunduğu farketmeksizin her işletme için kalite kavramı birinci önceliktir. Bunun yanı sıra, müşterilerine bir hizmet sunan kamu ve özel sektör kuruluşları da kısa ve uzun vadeli planlarında her zaman kaliteyi öne çıkaran hedefler koymaktadır. Giderek globalleşen dünyamızda, artan rekabeti ve gelişen teknolojiyi düşündüğümüzde kalite konusu ticaretin en temel unsurlarından biri haline gelmiştir.

Bir işletmenin en önemli paydaşlarından biri olan müşteriler, ulusal ve uluslararası düzeyde ürün ve hizmet sunan artan firma sayısındaki artışa istinaden daha bilinçli ve seçici davranmaktadır. Bu da işletmeleri, daha kaliteli ürünler üretmenin yanı sıra, kaliteyi kurumlarının bütün süreçlerine yaymayı ve sürdürülebilir hale getirmelerini zorunlu kılmaktadır. İşletmelerin daha kapsamlı, belirgin, kontrollü ve planlanmış bir kalite sistemini uygulamasını sağlamak amacıyla ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi geliştirilmiştir.

İlk olarak 1987’de yayınlanan standart, üretim, satış, tedarik süreci vb. gibi alanlarda yaşanan gelişmeler ve değişen trendler ve akımlar göz önüne alınarak belirli periyotlar ile güncellenmektedir. Bir önceki versiyonu 2008’de yayınlanan ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi günümüzde faaliyet alanı veya büyüklüğü farketmeksizin her işletme tarafından uygulanabilmektedir.

 

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Nedir?

Oldukça kapsamlı bir sistem olan ISO 9001, bir işletmenin bütün süreçlerini esas alan ve müşteri beklentilerini karşılayacak şekilde üretim yaptığını gösteren bir sistemdir. ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi ‘ni kuran, çalıştıran, takip eden ve sürekli geliştiren firmalar, başta müşterileri olmak üzere bütün paydaşlarına kaliteli ürünler üretebildiğini ispatlamış olmaktadır. İşletmenin tamamına uygulandığı için de daha kurumsal, nitelikli ve bilinçli bir yönetim olmasını sağlamaktadır.

   ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi bir ürün ya da hizmeti belgeleyen ve sadece yasal zorunluluklardan ötürü alınması gereken bir belge değildir. Kaliteyi bir kurum kültürü haline getirmeyi ve böylelikle hem iç hem de dış pazarda hizmet verdiği müşteri sayısını ve rakebet gücünü artırmayı amaçlamaktadır.

 

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Avantajları

Bu sistemi doğru ve etkin bir şekilde uygulayan işletmeler, doğrudan veya dolaylı olarak birçok avantaja sahip olmaktadır. ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi ‘nin en önemli faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Daha etkili bir müşteri ilişkileri yönetimi sağlanır. Müşteri memnuniyeti ve işletmeye duyulan güven gözle görülür ve sürdürülebilir şekilde artarkan, müşteri şikayetleri de ciddi oranda azalır.
  • ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi sayesinde işletmelerin süreçlerinde, kişilerden bağımsız olarak daha sistematik ve verimli bir yönetim görülür. Böylelikle,şirketin kendi içerisinde yaşadığı problemler en aza iner.
  • Çalışanların işe bağımlılığı ve motivasyonu artar.
  • ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi , işletmenin kalitesiz ürün ve verimsiz organizasyon yapısından kaynaklanan maliyeti en aza indirir.
  • Daha prestijli, güvenilir ve güçlü bir kurum imajı oluşturulur. Piyasada rekabet avantajı elde edilir.
  • Farklı pazarlara girmek istendiğinde daha hızlı ve kolay aksiyon alınabilir.

 

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Kapsamı

ISO 9001:2015 versiyonu bir önceki versiyondan farklı olarak toplamda 10 başlıktan oluşmaktadır. Bu versiyonda, süreç yaklaşımı vurgulanmakta, risk ve önleyici faaliyetler öne çıkarılmakta ve yönetim sorumluluğu artırılmaktadır. Aynı zamanda, dokümante edilmiş bilginin yerini belgelendirilmiş veri almaktadır. Bu da kuruluşlara kolaylık ve esneklik sağlamaktadır.

  ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sisteminin ana başlıkları şu şekildedir:

  1. Kapsam
  2. Örneklemeler
  3. Terim ve Tanımlar
  4. Organizasyon içeriği
  5. Liderlik
  6. Planlama
  7. Destekleme
  8. Operasyon
  9. Performans değerlendirme
  10. İyileştirme

 

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi Nasıl Alınır?

İşletmelerin belgelendirme süreçlerinde mutlaka bir danışmanlık firması ile beraber çalışması tavsiye edilmektedir. Bu firmalar, kalite ve kalite sistemi konusunda oldukça tecrübeli olduklarından belge sahibi olmak isteyen işletmelerin daha hızlı yol almasını sağlamaktadır.

Belgelendirme sürecinin adımlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Danışmanlık firması seçimi ve gerekli eğitimlerin alınması.
  • Belge başvurusu ve denetlemelerden önce işletmenin bütün ISO 9001 gerekliliklerini yerine getirerek hazırlıklarını tamamlanması.
  • Akredite bir belgelendirme kuruluşuna ISO 9001 başvurusu yapılması.
  • Belgelendirme kuruluşa bazı belgelerin gönderilmesi ve ön inceleme süreci.
  • Bu süreçte herhangi bir problem / eksiklik çıkarsa işletmeden bunları gidermesi istenir.
  • Belgelendirme kuruluşundan gelen denetçiler işletme faaliyetlerini yerinde denetler. Denetim süresi, işletme sahalarının (ofis, atölye, fabrika vs. büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir.
  • Denetlemelerde ortaya çıkan sorunlar, eğer hızlı aksiyon alarak düzeltilebilecek ise işletmeden gerekenleri yapması talep edilir.
  • Denetleme sırasında tutulan raporlar, belgelendirme kuruluşunun yönetimi tarafından incelenir ve işletmenin belge alıp alamayacağı kararlaştırılır.
  • Bütün süreçleri başarılı ile tamamlayan işletmeler belge almaya hak kazanırlar.

 

ISO_9001 REVİZYON BİLDİRİMİ

 ISO 9001

About the author : admin